Podrška medijskim reformama u Srbiji

Vesti

EU: MKI kontinuirano radi na razvoju medijske pismenosti

U poslednjem godišnjem izveštaju Evropske unije o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji prepoznato je zalaganje Ministarstva kulture i informisanja za unapređenje medijske pismenosti kroz izradu preporuka i smernica za poboljšanje i razvoj medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju.

Naime, Ministarstvo kulture i informisanja godinama radi na razvoju i unapređenju ove oblasti kroz kreiranje politika medijske pismenosti, inteziviranje saradnje sa međunarodnim razvojnim partnerima, kroz programiranje i sprovođenje projekata u oblasti informisanja i medija. Ministarstvo je takođe iniciralo 2018. godine umrežavanje glavnih aktera u oblasti medijske i informacione pismenosti kroz format sastanaka donatorske koordinacije, na kojima je mapirana velika potreba za ugrađivanjem medijske pismenosti u sistem formalnog obrazovanja.

Projekat EU “Podrška medijskim reformama” od 2018. godine podrška je Ministarstvu u sistemskom uvođenju medijske pismenosti u preduniverziotetsko obrazovanje i izradi Priručnika za medijsku pismenost za vaspitače, nastavnike i stručne saradnike. Priručnik koji će biti publikovan tokom novembra ima i svoj digitalni portal, kao i digitalno didaktičko sredstvo. Uporedo sa tim, Ministarstvo je u saradnji sa EU info centrom, pokrenulo seriju vebinara koji prate teme iz priručnika a namenjeni su roditeljima i nastavnicima pod nazivom “Digitalni imunitet – od digitalne cucle do digitalnog buntovnika” bavi edukacijom roditelja dece od vrtića do srednjoškolskog doba.

Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće posvećeno da sarađuje sa svim međunarodnim partnerima na sprovođenju aktivnosti koje podižu svest javnosti i jačaju kapacitete građana u oblasti medijske pismenosti, i krajem oktobra obeležiće Uneskovu Globalnu nedelju medijske pismenosti.

Podeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Podeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Close Menu