Menu

News

Monitoring EU medijskih grantova – Pregled realizovanih aktivnosti (mart 2019.)

U decembru 2017. godine, u sklopu „Mehanizma za civilno društvo“ (‘Civil Society Facility’, CSF), putem koga Evropska komisija podržava razvoj civilnog društva i medija u kontekstu proširenja, i kroz javni poziv za podnošenje prijava u okviru programa „Mehanizam za civilno društvo i medije za 2016-2017. godinu“, Delegacija Evropske unije u Srbiji je dodelila grantove za 9 različitih srpskih medijskih kuća i nezavisnih produkcijskih kompanija, sa sveukupnim ciljem unapređenja participatorne demokratije i procesa integracije Srbije u Evropsku uniju, a posebno radi poboljšanja uslova za kvalitetno istraživačko novinarstvo.

Grantovi su dodeljeni po okončanju konkurentnog procesa selekcije. Među korisnicima bespovratnih sredstava iz programa su medijske kuće poput „Vremena“, „Insajdera“ i „Danasa“, te produkcijske kompanije kao što su „Monte Royal Pictures International“ i „Audio i video produkcija JSP“, kao i neprofitne organizacije poput „KRIK“-a, Medijskog arhiva „EBART“ i „Business Info Group“ izdavačke kuće.

  • Nedeljnik „Vreme“ radi na projektu pod nazivom „Država i solidarnost – Pogled uprt u evropsko pravo“, čiji je cilj podizanje svesti o značaju društvene solidarnosti za društvenu i moralnu promenu. Postavljen je poseban veb sajt u okviru projekta (vremesolidarnosti.rs) na kome se objavljuju vesti i sadržaji na teme poput socijalne pomoći i zaštite, prava zaposlenih, brige o porodici… Tekstovi sa veb sajta se takođe objavljuju u nedeljniku „Vreme“ u sklopu specijalnih dodataka. Pored toga, projektni tim organizuje javne rasprave koje se prenose na veb sajtu nedeljnika. Debate i priče otkrivaju aktuelno stanje u oblasti društvene solidarnosti, nedostatak poverenja građana u postignuća u oblasti socijalne pravde i nedostatak pozitivnih ishoda postojećih praksi u oblasti socijalne pomoći u zemlji. Ovaj projekat će trajati do kraja 2020. godine.
  • Dnevni list „Danas“ radi na projektu pod nazivom „Vladavina prava – Danas“. Projekat ima za cilj podizanje svesti i edukaciju javnosti o suštinskom značaju Poglavlja 23, prevashodno putem dnevnih izdanja lista „Danas“. Teme koje su do sada pokrivene obuhvataju raznolik spektar pitanja, uključujući manjinska prava, socijalnu inkluziju, prava žena, borbu protiv korupcije, besplatnu pravnu pomoć i medijske slobode. U proseku, jedno izdanje ima preko 72.000 čitalaca, a članci se takođe objavljuju na društvenim medijima i internet portalu (https://www.danas.rs/rubrika/drustvo/vladavina-prava/). Projekat će trajati do kraja 2021. godine.
  • „INSAJDER PRODUKCIJA“ radi na projektu pod nazivom „32 za 23 – Svest o stanju vladavine prave i povezanim pitanjima pristupanja Evropskoj uniji“. Ovaj projekat ima ambiciozan cilj da objektivno sagleda stanje vladavine prava u Srbiji, pogotovo u odnosu na pregovaračke uslove iz Poglavlja 23, te da pruži objektivan prikaz institucionalnih, organizacionih, tehničkih i sistemskih manjkavosti u delotvornoj i efikasnoj primeni vladavine prava u Srbiji. Prateći, jednako vredan, cilj ovog poduhvata jeste da se pomogne stvaranje nove generacije novinara koji bi se obučili da izveštavaju o temama vezanim za vladavinu prava na relevantan, profesionalan i odgovoran način. Ciljna grupa su studenti novinarstva kojima se nudi prilika za stažiranje i mogućnost zapošljavanja u „Insajderu“. U okviru projekta je sproveden niz istraživanja, i pripremljene su i emitovane TV debate na TV N1 (https://insajder.net/sr/sajt/debata/).
  • „Monte Royal Pictures“ radi na projektu pod nazivom „Nestale bebe“. Glavni očekivani produkt ovog projekta jeste dokumentarna drama koja podiže svest javnosti o „poreklu i posledicama neodgovornosti administracije i pasivnosti državnih organa vlasti“. Ova dokudrama će se emitovati 2019. godine i prikazaće slučaj nestalih beba koji već neko vreme potresa celokupno srpsko društvo. Tim prikuplja građu u sklopu priprema za film, uključujući policijske izveštaje, skupštinske zapisnike sa javnih slušanja, materijale iz tužilaštva, sudova i mrtvačnica, a posebna pažnja će se posvetiti nacrtu zakona o nestalim bebama i odlukama Evropskog suda za ljudska prava (podnesak br. 21794/08; [2013] ESLJP 21794/08).
  • U partnerstvu sa produkcijskom kućom BRENDON d.o.o. i Ligom eksperata – LEX (League of Experts – LEX), „JSP Produkcija“ realizuje projekat pod nazivom „BEZ TAJNE“ u okviru koga će se raditi na istraživačkim tekstovima, TV izveštavanju, produkciji TV dokumentarnog filma i pokretanju posebnog veb sajta da bi se doprinelo unapređenju istraživačkog novinarstva, ojačao kapacitet medija i njihova nezavisnost. Sprovedeno je istraživanje o nacionalnim bezbednosnim službama u zemlji i potom će se ta tema obraditi u planiranom dokumentarnom filmu. Projekat će trajati do sredine 2020. godine.
  • Novinska agencija „FoNeT“ radi na projektu „Kvaka 23“. Radi se o „multimedijalnoj i višeplatformskoj produkciji intervjua, vesti i istraživačkih reportaža“. TV emisije koje su proizvedene u okviru projekta se mogu pronaći na posebnom veb sajtu http://www.kvaka23.rs/emisija.html, gde se takođe nalaze priče relevantne za integraciju u Evropsku uniju. Preko dvadeset lokalnih i nacionalnih medija podržava distribuciju proizvedenog sadržaja, a skraćene verzije emisija takođe emituju nacionalni elektronski mediji. Autori veruju kako ovaj projekat predstavlja revoluciju u svetu srpskih novinskih agencija. Projekat će trajati do kraja 2020. godine.
  • „KRIK“ radi na projektu pod nazivom „Otkrij i isceli – Istraživačko novinarstvo kao lek za korupciju u pravosuđu“ s ciljem usredsređivanja pažnje javnosti na pravosudni sistem i pružanje podrške kolegama novinarima u istraživanju korupcije u pravosuđu. KRIK prati nekoliko važnih suđenja u sklopu ovog projekta, i objavljuje priče i članke, koje privlače pažnju javnosti, o korupciji i kršenju propisa u celokupnom srpskom društvu. Do kraja 2018. godine je ukupno bilo 5.000.000 pregleda članaka i priča na sajtu. Jedna od aktivnosti unutar projekta je takođe razvoj baze podataka o imovini u posedu srpskih sudija, što će pomoći kolegama u medijima da lakše vode sopstvena istraživanja u budućnosti. Projekat će trajati do kraja 2020.
  • „EBART“ radi na projektu pod nazivom „Neizvesna prošlost – Tajmlajn 1991-2015“ s ciljem razvoja nove nacionalne digitalne multimedijalne arhive koja će obezbediti pouzdane i uravnotežene informacije u svrhu nezavisne procene aktuelnih i proteklih relevantnih političkih, društvenih i privrednih događaja , kao i suočavanje s prošlošću. Glavni proizvod projekta je multimedijalni portal pod nazivom „Tajmlajn“ koji će postati dostupan javnosti 2019. godine.
  • „Business Info Group“ vodi projekat koji je usredsređen na Cilj je informisati širu javnost o narušavanju vladavine prava u zdravstvu u Srbiji i omogućiti javnu raspravu među relevantnim akterima radi hvatanja u koštac s tim problemom u zemlji. Glavni produkti su istraživanja i objavljivanje članaka/istraživanja na radiju, drugim medijima, uključujući internet, i na javnim forumima. Projekat podržava „Radio Slobodna Evropa“, a tekstovi se objavljuju u magazinu „Nova ekonomija“ (https://novaekonomija.rs/tekstovi/za%C5%A1to-pacijenti-sede-na-stepeni%C5%A1tu).

Share:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Share:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Implemented by:

This website has been produced with the assistance from the European Union. The contents of this website
are the sole responsibility of the project “Support to Media Reforms in Serbia” and
do not necessarily reflect the views of the European Union.

© All Rights Reserved