Podrška medijskim reformama u Srbiji

Vesti

Ogroman uspeh kursa o mobilnom novinarstvu za RTS

Okončan je prvi kurs obuke za Radio-televiziju Srbije (RTS) u sklopu projekta.

Tokom radionice radijski i veb novinari su podučavani kako da koriste pametne telefone i proizvedu video priloge, ali i kako da svoje mobilne telefone pretvore u sofisticiranu opremu za emitovanje.

Time je započet sveobuhvatni program obuke koji će se sprovoditi u Beogradu i Novom Sadu tokom sledećih godinu dana.

Petodnevni kurs je vodio Dejvid Hejvord, bivši urednik BBC-ja. On je sada vodeći specijalista za medijsku obuku u okviru projekta. Dejvid se specijalizovao za multimedijalno novinarstvo, kao i za to kako reporteri, urednici i dopisnici mogu koristiti novu tehnologiju da bi unapredili sopstveni novinarski rad.

Ključni deo predstavlja mobilno novinarstvo, ili „mono“ kako bismo ga mogli skraćeno nazvati.

Ova radionica je imala za cilj da novinari usvoje veštine potrebne za snimanje, montiranje, izveštavanje uživo i proizvodnju video priloga, koristeći jednostavne alatke koje su dostupne svima.

Nije više od suštinskog značaja posedovati skupocenu i komplikovanu opremu da biste snimili visokokvalitetan video prilog za medijske kuće. BBC, CNN i Al Džazira, zapravo sve velike informativne medijske kuće u svetu, sve više koriste mobilno novinarstvo za program vesti.

Polaznici na kursu su bili radijski i veb novinari Radio-televizije Srbije. Niko od njih nije radio na televiziji ranije. Usvajali su potpuno nove veštine. Rezultati su bili značajni. Do kraja radne sedmice, svako od polaznika je proizveo makar jedan video prilog. Svi prilozi su dosegli izuzetno visok standard.

Pet priloga je objavljeno na veb sajtu ili nalozima RTS-a na društvenim mrežama. Jedan prilog je emitovan u Dnevniku 3, informativnoj emisiji RTS-a.

Instruktor obuke Dejvid Hejvord je rekao:
„Ovo je bio jedan od najuspešnijih kurseva o mobilnom novinarstvu koji sam vodio. Svi učesnici radionice su listom iskazali istinsku prirodnu sklonost ka mobilnom novinarstvu. Već su pokazali kako će ovo napraviti opipljivu razliku u njihovom svakodnevnom poslu.“

Krajem aprila će se održati drugi kurs o mobilnom novinarstvu u RTS-u. Već je prijavljeno više polaznika nego što ima mesta i sve obećava da će to biti još jedan uspeh.

Podeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Podeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Close Menu