Podrška medijskim reformama u Srbiji

Vesti

RTS i RTV u poseti kolegama u Danskoj

Menadžeri i urednici javnog medijskog servisa TV Srbija (RTS) i regionalnog javnog servisa TV Vojvodina (RTV) posetili su kolege, menadžere i stručnjake u Danskoj, u okviru studijske posete koju je organizovao projekat. Bila je to prilika za predstavnike srpskih medijskih operatera da se upoznaju sa operativnim strategijama i modulima za kreiranje programa u kontaktu sa kolegama Danskoj, članici Evropske unije.

Sa kolegama iz Danske radiodifuzne korporacije (DR) u Kopenhagenu, analizirali su kako implementirati integrisani modul za njuz desk i kako je moguće osigurati uspešnu transformaciju javnog servisa u pouzdanog i ekonomičnog pružaoca TV sadržaja. Ova kompanija emituje program na 6 TV kanala, 9 radio kanala i pruža online usluge (uključujući aplikacije za radio, TV, decu i vesti).
Urednici iz Srbije posetili su TV 2 Lori iz Kopenhagena, regionalnu TV stanicu koja emituje vesti i informativne emisije u regionu koji pokriva oko 1,9 miliona stanovnika. TV 2 Lori kolegama sa RTS-a i RTV-a demonstrirao je finansijsku strategiju zasnovanu na licenciranju u kojoj profit od reklama ide netaknut na TV 2 – Danska.

Da bi se približili uslovima rada i proizvodnim modulima sadržaja na nacionalnom radiju, grupa iz Srbije posetila je dansku nacionalnu radio stanicu DRFIN u gradu Odense (160 km zapadno od Kopenhagena). Ova stanica predstavila je kako funkcioniše sistem „jednog njuz deska”, uključujući i postojanje pravila o oblačenju zbog čestog kreiranja TV sadržaja tokom radio emisija. Ovakav način rada donele su im i veću publiku i bolji profit.

Diskusija o uslovima koji važe za medijske operatere i tome kako medijske reforme i evropsko zakonodavstvo utiču na uslove rada novinara i medijskih radnika, vođena je sa predstavnicima vodećeg danskog centra za medije, organizacijom “Međunarodna medijska podrška” (IMS).

Podeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Podeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Close Menu